top of page
Vrouw die vanuit huis werkt

SLIM-regeling

 

De manier waarop we werken verandert. Ook in het mkb. Voor een werkgever is het daarom heel belangrijk dat de werknemers en het bedrijf zich blijven ontwikkelen, en daarmee de wendbaarheid en kansen voor organisatie en personeel vergroten en toekomstbestendig maken. De overheid helpt hierbij met een subsidieregeling speciaal voor het mkb: de SLIM-regeling.   

Subsidieregeling speciaal voor het MKB

De volgende 3 groepen mogen de Subsidie leren en ontwikkelen in het mkb aanvragen:

  • mkb-ondernemingen;

  • samenwerkingsverbanden in het MKB;

  • grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie.

Welke activiteiten komen in aanmerkingen komen voor SLIM subsidie?

Doelen van de SLIM-subsidie

De subsidie is voor allerlei nieuwe ideeën gericht op leren en ontwikkelen. Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de volgende 4 activiteiten:

  • Doorlichting onderneming. Bijvoorbeeld om een externe adviseur in te schakelen om je bedrijf door te laten lichten. En een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken. Hiermee gaat je bedrijf direct aan de slag.

  • Loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers. Een loopbaan- of ontwikkeladvies stimuleert werknemers actief na te denken over hun toekomst. Dit helpt een ondernemer zijn medewerkers vitaal te houden. Daarnaast is het goed voor de strategische planning van het bedrijf.

  • De regeling biedt ook ruimte voor initiatieven gericht op methoden die werknemers aanmoedigen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld door het oprichten van een bedrijfsschool. Of ontwikkeling van een systeem van ontwikkelgesprekken met werknemers. Of het opschalen en uitbreiden van succesvolle projecten.

  • Derde leerweg. Een mkb-werkgever kan een praktijkleerplaats aanbieden voor (delen) van een mbo-opleiding in de derde leerweg. Dat is een maatwerktraject voor volwassenen met werkervaring. Maar ook voor werkzoekenden en werknemers die een carrièreswitch willen maken.

Er zijn verschillende maximale subsidiebedragen van toepassing:

  • Voor individuele mkb’s bedraagt de subsidie maximaal 24.999 euro.

  • Voor mkb’s of grote ondernemingen uit de landbouwsector is de subsidie maximaal 20.000 euro. Dat heeft te maken met de landbouw de-minimisverordening (ongeoorloofde staatssteun).

  • Voor het grootbedrijf uit de horeca- en recreatiesector bedraagt de subsidie maximaal 200.000 euro.

  • De maximale subsidie voor een samenwerkingsverband bedraagt 500.000 euro. Daarbij geldt dat geen van de partijen van het samenwerkingsverband aanspraak mag maken op meer dan 200.000 euro.

  • De maximale subsidie voor derde leerwegtrajecten is 2.700 euro per gerealiseerde praktijkleerplaats (op basis van 40 weken voor een volledige praktijkleerplaats).

Wanneer kan ik de SLIM-subsidie aanvragen?

Bedrijven kunnen jaarlijks SLIM-subsidie aanvragen in vaste aanvraagtijdvakken. De aanvraagtijdvakken voor 2024 zijn de volgende:

  • 1 maart tot en met 30 maart en 2 september tot en met 30 september (mkb’s)

  • 3 juni tot en met 31 juli (samenwerkingsverbanden en grootbedrijven)

Aanvragers mogen per aanvraagtijdvak maar één subsidieaanvraag indienen voor elk van de genoemde initiatieven. Het aanvragen van subsidie voor loopbaanadviezen en derde leerwegtrajecten is dus mogelijk. De minister gaat loten onder alle ingediende en goed te keuren aanvragen zodra het aanvraagtijdvak verstreken is.

Op zoek naar meer informatie? Neem contact op met SWITCH Loopbaanadvies.

Download de factsheet SLIM-subsidie voor het MKB.

 

Bekijk ook:

slim2.png
bottom of page