top of page
Zoeken
Foto van schrijverSWITCH Loopbaanadvies

Waarom je niet altijd alleen je hart moet volgen bij het maken van een loopbaankeuze

Het belang van schaars zijn wordt onderschat


Vrijwel alle boeken op het vlak van loopbaankeuzes geven als tip mee dat je je hart moet volgen. Dan komt het wel goed met jouw loopbaan. Pas later realiseren mensen zich pas dat aan deze aanpak ook nadelen verbonden zijn. Puur kiezen op een inhoud die je aanspreekt is te eenzijdig; er zijn ook andere wensen en verlangens. Een verlangen naar ontwikkelmogelijkheden bijvoorbeeld, of naar een goed salaris. Zowel bij keuzes aan de start van je loopbaan als tijdens je carrière is het belangrijk om je behoeftes te kennen en niet alleen op inhoud te sturen. Sturen op een manier die je schaarser maakt heeft veel meer voordelen dan alleen meer verdienen. Hieronder lees je waarom het zo belangrijk is om niet alleen je hart te volgen en hoe je kunt sturen op je eigen schaarste.



De nadelen van het vissen in een volle arbeidsmarktvijver


Het is niet realistisch en ook niet goed als iedereen expert in de ruimtevaarttechnologie wordt of specialist internetbeveiliging. Voor veel mensen geldt echter dat wanneer ze hun hart volgen ze in een volle vijver terecht komen. Mensen die starten als muzikant, kunsthistoricus, fysiotherapeut, politicoloog, psycholoog, journalist, coach, bloemist of interieurontwerper bijvoorbeeld. Of die vele andere banen en rollen waarvoor er veel meer kandidaten zijn dan vacatures. Je vist in een vijver waarin je met veel concurrentie te maken hebt. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet succesvol kunt worden, maar het is wel lastiger. Het is goed om stil te staan bij de nadelen van een volle vijver:


  • Je stroomt lastiger in organisaties in (ZZP er zijn is vaak de enige optie);

  • Meer onzekerheid: als je een contract krijgt is het vaak een contract voor bepaalde tijd of een contract voor een beperkt aantal uren. De kans op verlenging is kleiner;

  • Je moet niet alleen heel erg goed zijn in je vak, maar ook talent hebben voor marketing en netwerken om succes te hebben. Je moet jezelf kunnen verkopen;

  • Je krijgt minder snel verantwoordelijkheden en moet soms langer op een lager niveau werken;

  • De salarissen zijn over het algemeen lager;

  • Er wordt minder in je geïnvesteerd wat betreft opleidingen en inwerken;

  • Meer kans op frustraties in het team, door meer onderlinge concurrentie en te weinig mogelijkheden om je te kunnen ontwikkelen.


We zijn geneigd onze eigen kansen positief in te schatten. De succesverhalen zijn vaak het referentiekader. Muzikanten die volle zalen trekken met hun muziek, maar niet de afgestudeerden van het conservatorium die als docent werken, maar liever een eigen muzikale carrière zouden hebben. Je mag soms op een festival spelen, maar daar krijg je alleen een onkostenvergoeding voor. Je doet het in de hoop door te breken. Dat neemt trouwens niet weg dat er ook heel veel docenten goed op hun plek zitten en niets anders zouden willen doen. Kortom: als je schaars bent, hoef je minder geluk te hebben, minder talent voor commercie en minder veerkracht. Anderen gaan zorgvuldiger met je om.


Als je alleen je hart volgt, vergeet je andere belangrijke aspecten


Het is natuurlijk goed om te streven naar werk dat je met plezier doet, maar realiseer je dat er meerdere aspecten van belang zijn in je werk. Misschien word je, meer dan door de inhoud, gestimuleerd door een collegiaal team. De mogelijkheid om in het buitenland te werken. Of door de kans om snel eigen verantwoordelijkheid te krijgen. Misschien is financiële zekerheid voor jou wel een voorwaarde om ontspannen in het leven te staan. De inhoud van je werk wordt bovendien vaak sterk bepaald door je schaarste: je blijft langer de junior in een baan waar een groter aanbod is.


Bijsturen als je al een baan hebt


Als je al een tijdje werkt, zijn veel keuzes al gemaakt. Dat wil echter niet zeggen dat je niet meer kunt sturen naar meer schaarste. Het blijft belangrijk om jezelf te zien als een product op de arbeidsmarkt en op zoek te blijven naar je beste kansen. Zijn er niches waarin jij met jouw kennis en ervaring schaars kunt worden? Door te sturen naar een bepaald specialisme via trainingen, projectervaring of detachering bijvoorbeeld, kun je je kansen vergroten. Door het volgen van een studie, kom je eerder in een leuke baan met vrijheden terecht en kan je ook sneller groeien binnen een organisatie.


Door het volgen van een opleiding investeer je duurzaam in jezelf. Een voorwaarde is natuurlijk dat je het wel leuk moet vinden en je genoeg aanleg hebt. Wat betreft aanleg onderschatten veel mensen zichzelf. Kies met zorg, bevraag anderen hoe je je kansen kunt vergroten, onderzoek wat de achtergrond is van mensen die taken of rollen hebben, die jij leuk vindt. Kortom, oriënteer je goed, niet alleen door naar je gevoel te luisteren, maar ook door nuchter naar je kansen te kijken.


Huidige situatie op de arbeidsmarkt


Door de coronacrisis is er momenteel een schaarste op de arbeidsmarkt ontstaan. Volgens de UWV Arbeidsmarktprognose 2019-2020 gaan de meeste vacatures ontstaan in de detailhandel, zorg en welzijn en horeca. Het researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht ziet de komende jaren de beste kansen voor gediplomeerden uit de techniek en ICT, onderwijs en gezondheidszorg op bachelor- en masterniveau.


Heb je interesse in loopbaanadvies of het volgen van een opleiding? De overheid ondersteunt mensen met opleidingsbudgetten (zie STAP-budget) en NL Leert Door.


Neem voor meer informatie contact op met SWITCH Loopbaanadvies.


Comments


bottom of page